Slik skriver du en jobbsøknad

Slik skriver du en jobbsøknad

Når man sender over jobbsøknad og CV til en arbeidsgiver, ønsker man å bli lagt merke til. Man håper det er nettopp ens egen søknad som havner på topp når de har gjort sine vurderinger.
At man har riktig utdanning er et minimumskrav, så ikke søk jobber du vet du ikke er kvalifisert for. Det kaster bort tiden til de som skal vurdere søknaden og du mister all kredibilitet når selskapet senere utlyser en jobb du faktisk er kvalifisert til.

Måten du velger å formidle din ekspertise på, kan være avgjørende for om søknaden blir en suksess eller ikke. Mange velger i dag å sende søknader som er mer kreative og forseggjort enn standarden er. Men vær forsiktig, blir du for kreativ kan det slå feil. Tenk på hvem som er mottaker. Søker du en stilling innenfor kreative bransjer kan du godt gå utenfor de tradisjonelle rammene. Det finnes eksempel på søknader som er utformet som tegneserier, pene brosjyrer eller trykt på T-skjorter, men søker man stilling som begravelsesagent er nok en mer profesjonell standarisert søknad riktig valg.

Det enkle er ofte det beste

Det er en hårfin balansegang mellom å skille seg ut fra mengden på en positiv måte gjennom en morsom søknad, og det å skape irritasjon. Det enkleste er ofte det beste. En tradisjonell søknad med CV gir en ryddig og oversiktlig presentasjon av deg, din utdannelse, erfaring og ambisjoner. Det viktigste når det gjelder alle typer kommunikasjon, er at det er sant, interessant og relevant for stillingen. Det er ikke bare søknaden som avgjør når man søker jobb, så en kreativ og spennende søknad kan være det som står mellom deg og intervjuet til drømmejobben, men husk at søknaden er førsteinntrykket en arbeidsgiver får av deg. Ikke gå så langt i din kreativitet at din personlighet ikke henger med når det kommer tid for intervjuet.

En søknad for en stilling

Tilpass jobbsøknaden til den du henvender deg til, jo mer du vet om stillingen og firmaet som har utlyst jobben, desto lettere er det å skrive en god søknad. Husk at enhver søknad om jobb er første steg på veien til å overbevise arbeidsgiveren om hvorfor akkurat du er rett for stillingen. Det er viktig å tenke over at du får bare en mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk overfor leseren, og man skiller raskt ut en ”copy-paste-søknad” fra en gjennomarbeidet og tydelig jobbsøknad som sier hvorfor du vil være dyktig i akkurat denne jobben!

Søknad og CV i samspill

Din jobbsøknad skal utfylle din CV (som forteller om dine faglige kvalifikasjoner). Dette er inngangsbilletten til et eventuelt intervju og det er derfor viktig at den er ryddig og strukturert slik at den blir lett lesbar. Med struktur og en klar oversikt blir du oppfattet som en ordentlig og profesjonell person, og leseren vil være positivt innstilt til å møte deg. For å øke dine sjanser til intervju bør du si noe om hva du kan bidra med i den aktuelle jobben og hvorfor du søker stillingen. Hva er det med nettopp denne stillingen og firma som gjør du søker, og hva er det du kan tilføre selskapet som ingen andre kan?

Når du har gjort alle research og er klar til å skrive søknad er det er par punkter du alltid må ha med:

  • Hvor fant du stillingen
  • Referer til evt. telefonsamtaler
  • Vis leseren din motivasjon for å søke, er dette din drømmejobb må leseren forstå det
  • Hvorfor du vil ha denne jobben, hvorfor du bør ansettes og hva du kan bidra med
  • Fremhev egenskaper du har som ”matcher” utlysningen, eller som du mener kan være viktige.
  • Knytt tidligere arbeidserfaring og interesser opp mot stillingen du søker.
  • Skriv ikke for langt, maks. 1 side er anbefalt
  • Be familie, venner, tidligere arbeidskolleger og/eller sjefer lese igjennom, se på utforming og ikke minst rettskrivning.
Privacy Policy